4/13/2017

Differences between Brazil and Finland

Moikka! Mä mun alku aikoina täällä kirjottelin erovaisuuksia Brasilian ja Suomen väliltä ylös kännykän muistiinpanoihin. Jos nyt olis pitäny alkaa miettii näitä niin ei varmasti ois näin paljon tullu mieleen mitään, koska nyt kaikki tuntuu jo tutulta ja normaalilata täälä. Multa tosi usein kysytään että mikä on erilaista Suomessa ja aina vastaan vaa että kaikki. Aika tottahan se on, alussa mikään ei tuntunu samalta ja jos ihmisille alkais oikeesti luetteleen mitkä kaikki on erilaista nii siinä menis ikuisuus! No mut tässä nyt jotain ainakin mitä oon ylös laittanu ja koitin laittaa tähän sellasia ei niin itsestäänselvyyksiäkin mutta varmasti osan jo kaikki tietää.

1. Elektroniikka. Täällä ei oo normaalia että esimerkiksi taloissa olis astianpesukone (ei edes rikkailla). Astiat tiskataan aina itse ja kun multa kysyttiin autanko äitiä tiskaamisessa ja sanoin vaan että no meillä on astianpesukone että ei me tiskata niin sain aika kummastuneita katseita ja he totes vaan että " ei se oo hyvä". Lisäks esimerkiksi imureita tai kahvinkeittimiä en oo vielä nähnyt.

2. Ruoka. Tän vois lyhyesti tiivistää vaan; papuja ja riisiä joka päivä. Täällä siis ihan oikeesti syödään papuja ja riisiä joka päivä. Täällä on ihmisiä jotka on sanonut että jos papuja ja riisiä ei oo tarjottavana niin sillon hän jättää syömättä. Ite en tajua miten voi syödä joka päivä samaa ruokaa, mutta onneks aika usein siihen lisänä on lihaa tai jotain muuta kastiketta niin koitan ottaa aina jotain muuta kun on mahdollista. Lisäks täällä syödään tooosi epäterveellisesti ja näillä ei oo mitään hajua mikä on terveellistä ja mikä ei. Esimerkkinä nyt vaikka että koulussa meillä siis on yks väli tunti jonka aikana kaikki syö, koulussa on tarjoolla kaikenmaailman paistoksia (kaikkee rasvassa paistettua), mutta tosi moni ottaa kotoo evästä. Ketään ei syö mitään kunnollista vaan esimerkiksi sipsipussi, keksipaketti tai suklaalevy on oikein hyvä eväs ja siihen päälle limsapullo! Ja tosiaan suomessa on yleisesti totuttu syömään yks kaks keksiä kahvin kanssa jälkkäriks, nää vetelee koko keksipaketin 10 minuutissa ruuaks ja sitä ei ees pidetä epäterveellisenä ( ja kyse on siis ihan suklaakekseistä tms täytekekseistä, ei mitään välipalakeksei yms). Ekassa perheessä mulla oli oikeesti aika isojakin ongelmia ruuan kanssa. Pelkkiä hiilareita lukuunottamatta lounasta jossa papuja, ja suomessa kun oon tottunu syömään aika terveellisesti ja aika vähän hiilareita niin mun kroppa oli koko ajan ihan turvonnu, vatta kipee, kauhee nälkä koko ajan ja ekan 2kk aikana lihoin sen 7 kiloa pelkästään tän näiden ruokavalion takia ja silti kärsin nälästä melkein koko ajan (lisäks tein joka päivä jotain urheilua ennen kun mun selkä meni huonoks että urheilun puutteesta ei ollu kyse). Niin ja nää syö noin 3 kertaa päivässä ja mun ekassa perheessä he eivät syöneet edes päivällistä, suomessa tosiaan tottunu syömään 5-6 kertaa päivässä! Vaati totuttelua mutta kyllä se kroppa siitä siihen si tottu, mun päästä en tiä oonko vieläkään tottunu tähän haha, eniten täällä ikävä suomalaista terveellistä ruokaa ja ruokailurytmiä!

3. Pyykit. Oon huomannu että pyykkiä täällä pestään paljon harvemmin kun mitä suomessa. Pyykkikoneet sentään löytyy mutta noin parin viikon välein nää pyykkiä pesee (näin oli mun kahessa ekassa perheessä). Mun perheessä nyt pestään kyllä melkein joka päivä, koska näillä on joka päivä "palvelija" joka siivoo koko talon, tiskaa ja pesee pyykit. Niin ja jossain perheissä tapana että alusvaatteet pestään ite suihkussa!

4. Vessapaperi. Vessapaperit tosiaan heitetään roskikseen, ei vessanpyttyyn. Syynä vissiin että näillä niin ohuet vesiputket niin menee tukkoon tosi helposti. Tää vaati multa tosi paljon totuttelua ja ekan parin viikon aikana mä tosissaan jouduin pelkään että tukin näiden vessan kun en ikinä sitä muistanu!


5. Englanti ja koulu. Englannin-kielen osaaminen on täällä tosi heikkoa. Koulussa kyllä opetetaan enkkua ja on opetettu monta vuotta mutta opettajat yleisesti ottaen todella huonoja ja ei osaa ittekkään enkkua. Enkun tunnit oikeestaan vaan käydään tehtäviä läpi niin että opettaja kertoo luokan edessä vastaukset ja oppilaat kopioi. Paremmissa kouluissa kuulemma yleensä tosi moni osaa puhua enkkua, mutta vaika mäkin yksityiskoulussa olen niin ei silti mun luokalla oo kun yks joka osaa vähän enkkua. Myöskään ei todellakaa voi olettaa että kun meet ravintolaan tai kauppaan että pystyisit asioimaan englanniksi, joka puolella pitää asioida portugaliksi. Täällä kyllä tosi moni mun kavereista on sanonu että haluis osata enkkua ja että on alottanu enkun extra tunnit kielikoulussa mutta lopettanu kun ollut niin "vaikeeta". Saa kyllä olla onnellinen että suomessa niin hyvä koulutus ja pakko myös enkku opiskella, koska jokanen nuori ketä koulut on käyny osaa puhua enkkua ees jotenkin. Muutenkin täällä opetuksen taso todella heikkoa, esimerkiksi maantiedossa opiskellaan vaan kuulemma etelä-amerikan ja vähän portugalin maantietoa mutta ei minkään muiden maiden. Kukaan ei oo tietäny viellä että missä suomi sijaitsee, moni tietää että pohjosessa ja moni tietää että euroopassa mutta kukaan ei osais sijottaa sitä kartalle haha. Sit kun selitän että ruotsin ja venäjän välissä niin kellään ei mitään hajua missä ne on. Lisäks multa on kyselty tosi tyhmiä kysymyksiä suomesta; Onko suomessa pigviinejä? Paistaako suomessa ikinä aurinko? Onko meillä kesää? Onko suomessa aina lunta? Onko suomessa busseja tai junia? Yms... Ja kokeet kouluissa yleensä monivalinta tehtäviä ja oppilaat myös kysyy opettajilta onko vastaus oikein vai ei ja opettajat auttaa kesken kokeitten..

6. Dupatut TV-ohjelmat. Tässä yks iso syy myös miks ihmiset ei enkkua yhtään osaa, nimittäin suurinpiirtein kaikki TV-ohjelmat ja elokuvat on dupattu portugaliksi. Jos menee leffaan niin on vaikee löytää leffa mikä ei olis dupattu. Mä ite vihaan dupattuja tv ohjelmia, ihan kamalan kuulosta ja kamalaa kattoo kun ääni kuuluu erilailla kun miten ihmiset sen puhuu. Vaikka esim Netflixissä olis mahdollisa laittaa enkun kieliseks ohjelmat niin kukaa ei sitä silti tee. Jopa uutisissa jos haastatellaan jotain joka ei puhu portugalia, niin se on dupattu...

7. Köyhyys ja tasoerot. Esimerkiksi se kaupunki missä mun kaks perhettä asu, Jandira on tosi köyhä ja oikeestaan koko kaupunki on "favelaa". Vaikka ruman ja köyhän näköstä täällä on, mä en silti sanois Jandiraa favelaksi. Ihmiset käy töissä, lapset kouluisa jotkut jopa yksityisissä, sähköt taloissa ja lämmintä vettä tulee, autot kaikilla ja joillakin jopa tosi hienot autot. Tällästä täällä vaan on, ja tosi monet talot kun on ulkoo näyttänyt rumalta ja köyhältä niin sisältä onkin tosi hienot ja saattaa löytyä uima-altaat yms. Taso erot täällä myös tosi suuret. Tän huomaa tosi hyvin kun menee Sao Paulon sisäpuolella; siellä asuu ne kaikista rikkaimmat ihmiset ja kaikista köyhimmät. Siellä myös paljon niitä kunnon faveloita ( joka mulle tarkottaa että ei kunnon taloja, seinät ja katot tehty jostai tiilin ja peltin palasista yms). Siellä myös näkee paljon kodittomia ihmisiä nukkuvan kaduilla pelkän sanomalehden päällä, joillain saattaa olla joku peitto. Täällä myös oon nähnyt ihan älyttömän hienoja ja isoja taloja niin hienoja etten ikinä ennen oo missään nähny. Tää köyhyys ja kaupunkien "rumuus" aluks järkytti aika paljon mutta jotenkin siihenkin on tottunu ja jotenki kummasti oon alkanu jopa tykkään näistä faveloistakin.

8. Aina myöhässä. Brassit on tunnetusti aina myöhässä eikä stressaa ajoista mitä sovitaan, ja niin se kyllä on aivan totta. Melkein joka kerta kun lähetää kavereiden kaa ulos ja ne vaikka sanoo tulevansa hakeen mut 6:00pm, todennäkösesti he tulevat kaheksan jälkeen tai jotain sinne päi. Täällä se on ihan normaalia mutta alussa se vähän ärsytti kun perus suomalaisena tietty oon sillon valmiina kun niin sovitaan! Rankkaa suomalaisel haha, mutta siihenkin tottunu jo.

9. Liikenne. Liikenteen oikeestaan aattelin olevan paljon hullumpaa kun mitä se täällä on. Monet pelotteli mua ennen tänne tuloa että täällä ei uskalla ees auton kyytiin mennä kun on niin hullu liikenne, mutta emmä ainakaa vielä oo sen kummemmi pelänny. Liikenne täällä on sekasempaa, enkä oikein oo viellä hahmottanu näiden liikennesääntöjä. Liikenne ympyrässä oikeestaan se menee kumpi kerkee ellei jompi kumpi halua päästää ja sama risteyksissä. Näillä ei oo sellasii selkeitä sääntöjä mitä meillä suomessa että esim oikealta tuleva saa mennä eka ellei sitä toisin oo ilmoitettu. Stop merkkeihin ei kummemmin pysähdellä. Ja täällä myös tosi normaalia että vaikka on nautittu alkoholia niin silti ajetaan, esim on ihan ok mennä ravintolaan ja siellä juoda pari kolme kaljaa ja viel joku viinapaukku ja sen jälkee ajaa viel kotiin. Mutta sitten taas turvavöitä pidetään melkein yhtä paljon kun suomessa. Mun ekana päivänä täällä Brasiliassa meiän bussi pysäytettii ja tultii sisältä kattoon onko turvavyöt vai ei ja annettii sakot koska niitä ei kaikilla ollut. Mun perheessä nyt kun meillä on toi 8 vuotias tyttö niin se saa istua/maata/seistä mitä lie ihan vapaasti autossa ajon aikana ja sillä ei ikinä oo turvavyötä ja myös tosi usein se istuu pelkääjän paikalla jonkun sylissä. Mulle tuntuu ihan pahalta kattoo sitä kun tiän että jos kolari tulee niin ei hyvin tuu käymään...


10. Läheisyys. Tää on yks asia mitä mä rakastan Brasiliassa niiin paljon!! Rakastan sitä tapaa että mennään aina pussaan poskeelle ja halaan, siitä tulee niin paljon lämpimämpi olo. Täällä siis tosiaan pussataan aina kerran oikeelle poskelle, mutta esim Riossa pussataan molemmille poskille. Musta tuntuu ihan tosi oudolta ees ajatella nyt et kun nään jonkun ihmisen että en menis pussaan sitä poskelle. Oiku tää tapa tulis joskus suomeen, tekis kylmille ja ujoille suomalaisille hyvää. Täällä ihan normaalia että ihmisetkin kenet tapaat ekaa kertaa tulee ja pitelee sua kädestä ja hipelee sun hiuksia ja halailee ja pitelee poskia haha! Myös jotenkin mulle outoo täällä kun oppilaat ja opettajat on tosi hyvissä väleissä ja ne halailee ja pussailee toisia poskelle ja just opettajille kerrotaan kaikki henkilökohtasimmatki asiat ja samoin opettajat oppilaille. Opettajia myös seurataan facebookissa ja instagramissa ja ne kommentoi sun kuviin ja myös oppilaat kommentoi heidän kuviin. Mun koulussa ei tätä oo tapahtunu (ainakaan en tiedä) mutta mun kaverit kerto että yleensä koulun jälkeen ja viikonloppuisin jotkut opettajat hengaa oppilaiden kaa ja esim lähtee niiden kaa baariin yms.

11. Ilmastointi. Autolla ajaessa ikkunoita pidetää melkein koko ajan auki, ei käytetä auton ilmastointia vaikka se olis tosi paljon parempi. Ja vaikka kylmä niin silti pidetään ikkunoita ja ovia auki taloissa ja si valitetaan kun on kauheen kylmä ja kuljetaa tyylii takki päällä sisällä. Ja niin siis talvisin täällä voi olla ihan tosi kylmäkin, pakkasen puolelle ei kuiteskaan mee mutta kun taloissa ei ole minkäänlaista lämmitystä niin sillon kun on +7 niin seki tuntuu jo tosi kylmältä. Ja myös toisinpäin, monissa taloissa ei ole kunnon ilmastointia on vaa pelkkä pöytätuuletin yms ja sillonkun on päälle 30 astetta niin ei oikein öisin saa nukuttua...

12. Suihkut. Tää on yks asia mitä mä vihaan Brasiliassa... Suihkut on tosi huonot, ikinä ei tiä tuleeko kylmää vai tuli kuumaa vettä, ja tosiaan on erikseen kuuma hana ja kylmä hana ja niistä on tosi vaikee säätää sopivaa vettä ja esim mun tän hetkisessä talossa on vaan yks hana ja jos tulee tulikuumaa vettä niin sitten  tulee ja jos kylmää ni sit kylmää, sitä ei pysty mitenkää säätää äääähhhh. Ja suihkuja ei saa otettua käteen silleen miten suomessa ja yleensä 5min suihkuttelun jälkeen ei enää tuu lämmintä vettä. Hanoista sit taas ei tuu ollenkaa lämmintä vettä vaan astiat tiskataan kylmällä vedellä tms.

13. Ihmiset. Yks asia mikä ärsyttää mua tosi paljon ja mihin en tuu varmaan ikinä tottuun on se, että ihmiset kauheesti aina puhuun että mennään sinne ja tonne ja ne vie mut eri paikkoihin yms ja sovitaan paikat ja päivät jo valmiiks ja sit se ei ikinä tapahdu. Esimerkiks tänään mun äiti oli alkuviikosta lähtien sanonut että mennään torstaina yhdessä sao pauloon shoppailemaan jonka jälkeen ravintolaan syömään ja että en saa sopia mitään suunnitelmia torstaille koska me mennään yhdessä perheen kanssa ulos. No suomalaisena tietty jos jotain sanotaan ja sovitaan, se myös tehdään. Aamulla heräsin 10 aikoihin, ketään ei ollut kotona (kyseinen päivä täällä lomapv pääsiäisen takia) ja tottakai mulla ei ollut mitään suunnitelmia joten venasin yksin kotona 7 asti illalla että he tulivat kotiin... Niin ärsyttävää! Mua on myös luvattu viedä monta kertaa esim jalkapallo peleihin ja aina on vaan sanottu että ens viikolla mennään, ja ikinä ei oo menty. Mulle myös on luvattu että mut viedään etelä-brasiliaan, rannikolle, yhelle saarelle tossa rannikolla, sisämaahan.... Tosi paljon kaikenlaista ja tää ei oo mitenkään vaan yhden perheen tapa, vaan ihan joka perheet on tätä mulle tehny.
Ihmiset on myös tosi paljon laiskempia, autolla ajetaan joka paikkaan vaikka olis ihan pikku matka vaan ja hissejä käytetään aina. Mun ekassa kodissa asuin kerrostalon ekassa kerroksessa ja en ees tienny missä meillä on rappuset kun ne ei missään näkyvillä ollu kun ketää ei rappusia käytä..

14. Ruuan säilöntä. Näillä ei oo mitään käsitystä koska ruoka on vanhaa ja koska ei. Ruokaa tehdään kaappiin ja sitä syödään niin kauan ku sitä riittää. Mun ekas perhees äiti joka aamu lämmitti maitoo kahviin ja sillä oli sellanen iso pannu missä se sitä lämmitti, joka aamu se lämmitti sen saman maidon uusiks ja uusiks ja laitto sen jälkeen uusiks jääkaappiin. Ja sama ruuan kanssa, nää lämmittää sen saman ruuan mooonta kertaa. Myös näillä on käsitys että ruoka säilyy yhtähyvin uunin sisällä ja mikron sisällä kuin jääkaapissa. Siis kylmän uunin sisällä... Tosi usein kun tehään jotain ruokaa niin se laitetaan syömisen jälkeen uuniin takas ja annetaan olla siellä montakin päivää... Myös esim homeisia ja mädäntyneitä hedelmiä ja vihanneksia nää syö. Täällä ei ihan taida olla hygienia-passit kunnossa...


15. Turvattomuus. Turvattovampaa täällä on kun Suomessa. Mut pitää vaan tietää missä liikkuu mihin menee ja että ei pimeellä liiku yksin huonoilla alueilla. Myös kännykän kanssa saa olla varovainen, joka puolella ei kännykkää kannata käyttää.. Mul on täältä monelta kaverilta pöllitty puhelimet mut mitään sen kummempaa ei oo tapahtunu. Ja myös kaikilla paikoilla ei kannata näyttää että on ulkomaalainen ja puhua englantia tai suomea. Laukku myös kannatttaa ottaa syliin tai silleen että se ei oo selänpuolella millon et pysty näkeen sitä koko aikaa. Rikkaimmilla alueilla kyllä on turvallista ja täällä on tosi paljon condominioita eli tavallaan asuinaluita jotka on muurin sisällä ja joita vartioidaan koko ajan ja sisälle ei päästetä muutakun asukkaat. Condominioiden sisällä on kyllä turvallista kävellä ja olla.

16. Hammasraudat. Suomessa yleensä hampaat hoidetaan kuntoon kun lapset on ala-asteella. Täällä on tosi monella mun ikäsellä hammasraudat ja myös näkee aikuisia joilla on hammasrautoi, joka alus oli mulle vähän outoo että niin vanhoilla on.¨

17. Kaupat. Kaupassa tavarat pakataan moneen pikkupussiin. Eli esimerkiks yks maitopurkki saatetaan laittaa vaan yksinään yhteen pussiin eli aina kun lähdetään kaupasta näillä on ainakin 50 pikkupussia. Niiin epäkäytännöllistä ja myös tuhlausta...

18. Taikauskous. Ihmiset on täällä tosi paljon enemmän taikauskoisia. Normaalia kysyä ihmiseltä kun sen ekaa kertaa näkee että mikä on sun horoskooppi ja suomessa ei sen kummemmin edes horoskoopeista puhuta. Lisäks esim merenneitoihin ja keijuihin täällä monet uskoo ihan tosissaan. Ja esim mun viime luokalla oli yks tyttö jolla oli sydämmessä jotain ongelmaa ja se saatto ihan yhtäkkii vaan pyörtyä, kukaan ei tienny mikä sillä oli ja lääkärissä ne oli sanonu että joku on kironnut tämän tytön ja siis nää tosissaan usko että se tyttö on kirottu...

19. Netti. Netti on ihan älyttömän huono täällä... Ihmisillä on yleensä vaan 2GB nettiä kuukaudessa (mulla on vaan yks) ja se on silti ihan sika kallista. Ja siis suomessa kaikilla loputon netti ja mun yks suomalainen kaveri sano että käyttää kuukaudessa suomessa yleensä joku 55GB nettiä, että miettikää vaan toi 1GB mitä mulla on nettiä kuukaudessa ei riitä mihinkään... En pysty käyttää muutakun Whatsappia ilman wifiä ja wifitkin täällä on toooosi huonoja, meiän kotona nyt ei oo wifiä yläkerrassa että ainakun haluun tehä jotain kännykällä pitää mun tulla alakertaan...

20. Koirat. Koiria ei oo tapana viedä lenkille.... Niillä on yleensä paikka (sanomalehtii yms) kodinhoitohuoneessa mihin ne pissaa ja kakkaa... Koirat ei myös oo yhtään koulutettui ne ei yleensä osaa ees istua ja saattaa haukkua ja purra tosi paljon.





No comments:

Post a Comment